Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen. We willen mensen graag helpen, maar soms kost ons dat meer energie dan het waard is. Als we steeds ‘ja’ zeggen, kan dat ons overweldigen en uitputten. We kunnen beter leren om ‘nee’ te zeggen als we het gevoel hebben dat we iets niet kunnen of willen doen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het oké is om nee te zeggen. Je bent geen slecht mens als je nee zegt, maar je bewaakt alleen je energie. We moeten leren om onze grenzen te respecteren en nee te zeggen als dat nodig is. In deze blog lees je een aantal tips om beter te worden in ‘nee’ zeggen.
Weet waar uw eigen grenzen liggen
Wat belangrijk is bij het ‘nee’ durven zeggen is dat je jezelf goed kent, zodat je weet wat je grenzen zijn en wat je wel en wat je niet wil. Als iemand iets vraagt, moet je jezelf en je prioriteiten in gedachten houden. Weet jij van jezelf dat je buiten werktijd echt de ontspanning en tijd voor jezelf nodig hebt? Zeg dan ‘nee’ tegen dat etentje met collega’s of die bijscholing in de avond. Door nee te zeggen respecteer je je eigen grens en verschijn jij de volgende dag weer met nieuwe energie op je werk. Zo help je uiteindelijk jezelf maar ook de ander.
Wees kalm en respectvol
Ten tweede is het belangrijk om kalm en respectvol te blijven. Word niet boos of geïrriteerd als iemand om iets vraagt. Je kunt nog steeds beleefd zijn terwijl je nee zegt. Leg rustig uit waarom je nee zegt, zodat de ander begrijpt waarom je dat doet. Voeg iets toe als ‘bedankt voor je aanbod’ of ‘leuk dat je aan me denkt’ en het kan eigenlijk al niet meer mis gaan. Wanneer je vriendelijk en beleefd nee zegt, zal dat in de meeste gevallen geen problemen opleveren.
Voel je niet schuldig om ‘nee’ te zeggen
Ten slotte hoef je jezelf niet te verontschuldigen of je excuus aan te bieden wanneer je nee zegt. Het zit vaak van nature in ons om je schuldig te voelen wanneer je nee zegt. Je voelt je alsof je de ander teleurstelt. Vaak is echter het tegengestelde waar. Wanneer je nee zegt ben je eerlijk naar jezelf en naar de ander. De ander weet waar hij aan toe is en weet wat hij kan verwachten. Dit wordt veel meer gewaardeerd dan in eerste instantie ‘ja’ zeggen, terwijl je weet dat je er later met een excuus onderuit wilt komen.
Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen, maar als je het gaat oefenen, kan het je helpen om meer energie te hebben voor de dingen die je echt wil doen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en deze te respecteren. Als je jezelf leert respecteren, zullen anderen dat ook doen.