SPORTVASTEN is de methode om uw leven een nieuwe impuls te geven. De juist manier om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.
SPORTVASTEN is dé methode om uw leven een nieuwe impuls te geven en om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. SPORTVASTEN is geen dieet maar een tiendaagse trainingsmethode, waarbij de spieren en de lever worden getraind in het verbruik van vet in plaats van suiker ( the metabolic switch) . Om dit te bewerkstelligen gaat u sporten tijdens de vastenkuur. Hierdoor gaat u meer vet verbranden en nemen overtollige vetreserves, met name het buikvet, af. Mannen vallen gemiddeld 4 tot 6 kilogram af in 10 dagen en vrouwen gemiddeld 2 tot 4 kilogram. Ook wordt de behoefte aan suiker na de kuur minder. SPORTVASTEN is een gezondheidsprogramma , waarbij gewichtsverlies eigenlijk een bijeffect is.
Wat is sportvasten
Kort over sportvasten. Sportvasten is een vorm van vasten waarbij in een periode van 10 dagen voeding wordt afgebouwd, een aantal dagen nauwelijks iets wordt gegeten en voedingsinname weer wordt hervat. Tijdens het sportvasten wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gesport. Daarnaast worden tijdens de kuur supplementen ingenomen als aminozuren, mineralen (calcium, magnesium) en visolie. Eventuele tekorten worden zo voorkomen. Bovendien maakt de zogenaamde metabolic switch (aminozuren) het niet-eten wat dragelijker.
Sportvasten schema
Bij de intake met de sportvastencoach wordt vastgesteld of het verantwoord is om te gaan sportvasten. Hoewel doorgaans geen probleem, is het voor sommige medische condities niet verstandig om te gaan sportvasten. Ook wordt tijdens de intake bepaald in welke hartslagzone u het beste kunt trainen voor het beste resultaat. Elke dag sport u 20 tot 30 minuten binnen uw persoonlijke hartslagzone. In overleg met uw coach kunt u een rustdag inbouwen. Al deze informatie staat vermeld in uw persoonlijke sportvasten protocol.
De afbouwdagen
De eerste 3 dagen worden de afbouwdagen genoemd. U gaat de inname van voeding afbouwen. Op afbouwdag 1 bijvoorbeeld worden alle dierlijke eiwitten en vetten weggelaten. Uw ontbijt bestaat uit fruit en wat vruchtensap. Tijdens de lunch moet u het doen met een salade en wat pistachenoten. U eindigt uw dag met avondeten dat bestaat uit gewokte groenten, rijst en weer die pistachenoten.
Pistachenoten: komen bij de één na dag 10 de neus uit, voor de ander zijn ze je beste vriend tijdens het sportvasten
Afbouwdag 2 staat in het teken van het vermijden van alle dierlijke en zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Uw ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit fruit en wat vruchtensap, weer gewokte groenten en pistachenoten bij de lunch, tijdens het avondeten moet u het doen met bijvoorbeeld een groentesoepje.
Bij afbouwdag 3 laat u ook bij het ontbijt het fruit achterwege. Op deze dag wordt de energietoevoer nog verder dichtgedraaid. Ook bij de lunch twee glazen vruchtensap, ditmaal zónder pistachenoten. Ook uw avondeten is vloeibaar in de vorm van een glas groentesap. Onze favoriet is om een glas gevuld met Cirio tomatenpassata lekker te kruiden, knoflookje erbij en wat basilicum en daar lekker lang aan zippen. Een culinair genot.
De vastendagen
Het idee achter de 72 uur vasten is, dat het lichaam een energieschaarste ervaart zodat tijdens het sporten de spieren van suiker- naar vetverbranding switchen. Dit is te meten met een urinetest. Deze meet de aanwezigheid van ketonen in de urine, een indicatie dat uw lichaam vet verbrandt. Met betrekking tot voeding ziet u tijdens de vastendagen (dag 4, 5 en 6) vooral een enkel glas vruchtensap voorbij komen. Door het sporten en de glazen metabolic switch vermindert het ‘hongergevoel’ bij de meesten. Sommige deelnemers hebben tijdens de vastendagen wat moeite met de omvang van de supplementen. Met name de calcium magnesium zink tablet is een flinke.
De opbouwdagen
Op dag 7, opbouwdag 1 wordt de spijsvertering weer langzaam op gang gebracht. Met wat fruit bij het ontbijt, een salade en pistachenoten bij de lunch en wat spinazie met kipfilet bij het diner, moeten uw darmen weer laten wennen aan vast voedsel.
Bij opbouwdag 2 wordt meer eiwitrijke voeding gegeten, zoals magere kwark en fruit bij het ontbijt, salade met pistachenoten bij de lunch en kipfilet, eieren en groenten bij het diner.
Tijdens opbouwdag 3 brengt u uw voedselinname weer richting een normaal niveau. De laatste dag, opbouwdag 4, worden ook weer koolhydraten gegeten. En natuurlijk…pistachenoten.